Hälsolängd & Livslängd

146478766 1348146642245145 3009330485085327762 n

Livslängd är ett begrepp som är lätt att förstå. Det är hur länge du lever. ”Hälsolängd” handlar om hur BRA du lever, vilket gör det lite mer godtyckligt. Speciellt när vi pratar om det sista decenniet i ditt liv vilket sällan, om någonsin, är utgångspunkten för de beslut du tar i nutid.

Patienter till Dr Peter Attia Home – Peter Attia (peterattiamd.com) får besvara frågor som handlar om hur de vill att deras sista decennium ska se ut. Frågor som till exempel:

  • Vill du klara av att lägga upp ditt bagage i hyllan på ett flygplan?
  • Vill du kunna klara av att promenera 2 kilometer utan att stanna?
  • Vill du kunna klara av att ta dig upp ur en pool utan stege?
  • Vill du kunna klara av att ta dig upp från marken själv om du ramlar?

Sådana frågor får folk att verkligen fundera på hur de vill att deras liv ska ut när de blivit 70, 80 eller till och med 90 år.

Även om dessa aktiviteter och handlingar verkar väldigt ”basic”, så kommer de flesta (även de som betraktar sig själva som hälsosamma och vältränade) som lever så länge att ha tappat förmågan att genomföra dem. Om de inte specifikt tränar för att klara av dem!

Eftersom vi vet att den fysiska tillbakagången är mellan 5-10 % per decennium så kan vi också titta på dessa handlingar och förmågor och räkna baklänges.

  • Vad behöver du klara som 40-åring för att kunna ta dig upp ur en pool som 90-åring?
  • Vad behöver du klara av som 55-åring för att kunna resa dig om du ramlat som 80-åring?

Om du inte kan göra en armhävning som 60-åring kommer du troligen inte att kunna resa dig från marken om du ramlar som 90-åring…

Om du inte kan göra en skapligt belastad knäböj som 50-åring så kommer du troligen inte att kunna resa dig ur soffan, eller från toaletten, som 80-åring…

Med detta i åtanke är det lätt att räkna ut var fokus i din träning ska vara. Om du funderar ut vad du vill kunna göra som 80-åring så berättar vi för dig vad du behöver klara av i din nuvarande ålder.

Sen är det bara att börja träna…

Hör av dig till oss när du vill ha hjälp att planera för ditt sista decennium