5 hälsotips till företag

a leader

Under Coronapandemin har det vuxit fram nya strategier för att ta hand om sin personal på bästa sätt. En del gamla sanningar och rutiner har fått ifrågasättas och ändras, det vanligaste är hur man arrangerar möten och huruvida man över huvud taget förväntas sitta på en specifik plats för att sköta sitt arbete. Oavsett vad som kommer att hända kring just detta så tänkte jag här presentera 5 saker som alla arbetsgivare och chefer borde börja göra för att bättre ta hand om sin personal. De är inte rangordnade utan det är bara 5 saker jag anser att de borde börja med.

  1. Prata med sina anställda om vilka vanor de har UTANFÖR arbetsplatsen. Det ligger i allas intresse att medarbetaren mår bra och trivs på sin arbetsplats och DET i sin tur avgörs till stor del av hur hen har det utanför arbetsplatsen. Har medarbetaren några intressen som skapar en känsla av tillfredställelse? Hur sköter hen sin kost och sin sömn? Får medarbetaren tid över för sin familj och sina vänner? Större omtanke och större ansvar som arbetsgivare kommer att hjälpa den anställde att må bättre generellt och det i sin tur smittar av sig på arbetsplatsens prestation och kultur
  2. Skapa gemensamma utmaningar och mål utifrån fysisk rörelse. Ett roligt lopp som kan engagera personal och ge gemensamma mål är något många företag gör med framgång.
  3. Satsa på fler hälsosamma alternativ när det är möten och konferenser. Alltför slentrianmässigt åker det fram bullar och godis när arbetsplatser ska ha möten. Det pratas alltid om att ”man måste ju kunna unna sig lite också” och alltför sällan om ”vad kan vi äta för att hålla bra fokus?” Satsa på bra bröd och pålägg, tillsammans med frukt och lite skurna grönsaker, de flesta skulle uppskatta det.
  4. Schemalägg träning och rörelse. Tyvärr kommer det inte att bli en tradition och en kultur att träna mer och röra på sig mer om inte ledaren visar vägen. Gemensamma promenader efter lunch? Träningspass tillsammans? Det finns numera massor av forskning och bevis på att arbetsplatsen blir effektivare om alla tar bättre hand om sin hälsa så hur kan man INTE som arbetsgivare prioritera detta?
  5. Ta experthjälp! Precis som ditt företag blir anlitade av andra för att ni är experter på det ni gör så borde ert företag ta experthjälp för ERA behov. Träning som planeras av en expert kommer givetvis att ge er bättre effekt. Om arbetsplatsen investerar i lite utrustning, i form av några hantlar och kettlebells till exempel, så skulle ni bli mycket överraskade över vad en kunnig coach kan hjälpa er med. Det behöver inte planeras gemensamma tider för att åka till ett gym och träna ihop, det blir både billigare, smidigare och ger bättre resultat, om ni satsar på träningsprogram från experter kombinerat med tillgänglig träningsutrustning. En del företag HAR redan gym på arbetsplatsen, ta hjälp med träningsprogram så att gymen faktiskt ANVÄNDS!

Detta var FEM saker jag anser att företagare och chefer borde starta med. Det kommer att komma fler förslag och jag kommer också att dyka djupare in i de olika förslagen. Vill du komma i kontakt med mig för att få GRATIS råd om hur ni skulle kunna utveckla arbetet på er arbetsplats? Boka en Zoom-konsultation via [email protected]

Om Per

Per har en bakgrund som skolledare och som utbildningskonsult. De senaste 11 åren har Per drivit CrossFit-gym och numera är han även mentor inom världens största mentorsorganisation för gymägare, Two Brain Business. Per jobbar med ledarskapsfrågor och med att hjälpa företag att öka sin lönsamhet