Benskörhet eller osteoporos, är en sjukdom som påverkar skelettet genom att minska benmassan vilket ökar risken för frakturer.
Riskfaktorer är:
- Att vara kvinna
- Äldre
- Rökning och alkohol
- Låg vikt BMI under 20
- Låg fysisk aktivitet
Idag drabbas 1 av 3 kvinnor av benskörhet i eller efter klimakteriet.
Men det finns åtgärder man själv kan ta till för att minska risken att drabbas och dem är inte särskilt svåra.
- Styrketräning!! Vi behöver belasta kroppen och musklerna. Regelbunden styrketräning, minst tre gånger i veckan, kan bidra till ökad benmassa. När vi utmanar musklerna med yttrebelastning drar våra senor som fäster musklerna i skelettet i vårat skelett och stimulerar produktionen av benmassa vilket ökar vår benhälsa.
- Hälsosam kost. Att se till att öta en hälsosam kost som innehåller alla de viltaminer och mineraler man behöver kan minska risken av att drabbas av benskörhet. I just detta fall är det viktigt att vi får i oss tillräckligt av kalcium som bygger upp skelettet. Kalcium hittar vi tex i mejeriprodukter så som ost, mjölk och yoghurt. Även behöver vi få i oss K-vitamin som hjälper till vid upptaget av kalciumet. K-vitaminet hittar vi i produkter som broccoli, nötter, kål och spenat. Och naturligtvis behöver vi ju D-vitaminet som hjälper till vid transporten av kalciumet till skelettet. D-Vitamin hittar vi i tex solen och fet fisk.
- Undvik alkohol och tobak. Användning av tobak och hör alkoholkonsumtion kan påverka vår benhälsa negativt och öka risken för benskörhet
Genom att vidta dessa åtgärder kan man minska risken för benskörhet och bibehålla en god benhälsa.