De vanligaste smärtorna under och efter en graviditet är ländryggs- samt bäckensmärta. I studier som gjorts visar siffrorna på att 45-73% av kvinnor i norden lider av denna smärtproblematik, och att en av tre kvinnor upplever smärta i ländrygg och/eller bäcken tre månader efter förlossning. Det finns även ett samband mellan hög smärtintensitet och försämrad återhämtning efter förlossning.
Många kvinnor söker inte hjälp för denna smärtrproblematik, utan väntar helt enkelt tills den gått över av sig själv. Ibland går det över inom några månader, och ibland kan det ta flera år.
Det finns tyvärr en del riskfaktorer som kan bidra till långvarig smärta och dessa är: hög ålder, svag muskulatur, otrivsel med sitt arbete samt smärta i ländrygg och bäcken tidigt i graviditeten.
Ländryggs- och bäckensmärta hos gravida kvinnor har negativ påverkan på deras funktion och välbefinnande och kan hindra dem från att utföra i stort sett alla dagliga aktiviteter. I Sverige är 43% av alla gravida kvinnor sjukskrivna i minst sammanhängande sju dagar och 17% av dessa uppger att det är pågrund av smärtor i ländrygg och/eller bäcken.
Detta blogginlägg är en bakgrund till vad som komma skall! Jag kommer att tipsa om två övningar per inlägg varje dag i tre delar fram till fredag denna veckan. Övningarna kommer att hjälpa dig att motverka smärta i ländrygg- och bäcken samt stärka upp omkringliggande muskulatur!
Vi hörs!
Hoppa till innehåll
Fyll i formuläret nedan för att komma igång
Ta det första steget mot att få de resultat du vill ha