Fix Your Workplace-Rörelse

146478766 1348146642245145 3009330485085327762 n

Tidigare delade vi ett antal texter som handlade om matvanor på arbetsplatsen. Nu är det dags för några tankar och tips om hur ni kan få in mer rörelse.

På många arbetsplatser är stillasittandet ett stort problem. Man sköter sitt arbete vid ett skrivbord och vid pauser flyttar man sitt sittande till ett fikarum eller en restaurang där sittandet fortsätter i annan miljö. Många av de anställda är dessutom fysiskt inaktiva på sin fritid vilket innebär att man mest SITTER hela dagarna. 

Ett enkelt sätt att börja bryta denna kultur och vana skulle vara att låta minst en paus under dagen bestå av gemensam promenad. Den behöver inte ske i något speciellt tempo, det räcker att man går istället för att sitta. Det räcker att alla gemensamt andas frisk luft istället för att vara inomhus. Det räcker att ett FÖRSTA litet steg är taget för att väcka en tanke om att mönstret behöver brytas och nya vanor etableras. 

Om du är ansvarig för en kontorsarbetsplats kan du börja med att se till att alla startar dagen med 15 minuters promenad och att det ligger 15 min gemensam promenad inlagd under ytterligare ett tillfälle på dagen.

Många samtal och många nya idéer skulle komma fram under den tiden vilket skulle göra den minst lika värdefull som annan arbetstid.

På varje arbetsplats behöver det finnas tid för lite avslappnat tänkande. Att promenera är en perfekt syssla för att lätt hamna i så kallad “flow state” där hjärnan kan fungera mer fritt. 

Börja nu att, både bokstavligt och bildligt, ta era första steg mot en mer hälsosam arbetsplats. Minst 15 minuters gemensam tid för promenad varje dag. Om ni är många behöver inte alla “gå i flock”, bara man har någon eller några att gå med är det bra.