Grönt ljus för kolhydrater- hur du gör för att få i dig bättre kolhydrater

Trafikljus scaled 1

Kolhydrater har fått en negativ bild för många som försöker gå ned i vikt. På grund av allehanda dieter så tror tyvärr de flesta att de behöver utesluta kolhydrater ur sin kost för att få till en viktnedgång. Det är fel. Kolhydrater är en nödvändig bränslekälla för att orka prestera, både fysiskt och psykiskt. Våra kostrådgivare hjälper klienter att vara aktiva och att orka, då är kolhydratkällor och kunskap om dessa en viktig del.

Det finns olika kvalitet på kolhydrater och här ska du få några enkla tips som kan hjälpa dig att välja bättre. Tänk dig ett trafikljus där det röda symboliserar sämst kvalitet och det gröna symboliserar bäst kvalitet, någonstans däremellan har du det gula som kan vara ”okej beroende på situation”.

Trafikljus

Röda kolhydrater

  • Vita
  • Raffinerade
  • Innehåller socker
  • Skräpmat

Några exempel: vitt bröd, vit/ljus pasta, vitt ris, söta musliblandningar och flingor, pizza, pommes frites, chips, godis, kakor, choklad, glass

Gula kolhydrater

  • Processade fullkornsprodukter med extra fiber och näring.
  • Hyfsat näringsrika och nyttiga men kommer fortfarande förpackade i en kartong eller påse

Några exempel: fullkornsbröd, fullkornspasta, musliblandningar och flingor med mycket fibrer och lite socker, fullkornskex

Gröna kolhydrater

  • Innehållsförteckningen beskriver exakt vad det är, tex ”apelsin” och inget annat ????
  • 100% oprocessade produkter
  • Passerar ”naturtestet”, alltså precis som första punkten så innehåller de inget annat än vad de faktiskt är, en morot är en morot liksom

Några exempel: quinoa, sötpotatis, ekologiska havregryn, brunt ris, vildris, all frukt, alla grönsaker

När du väljer kolhydratkälla ska du sträva efter att så ofta som möjligt äta gröna kolhydrater. Kolhydraterna är ditt bränsle och utgör ca 50% av tallriken vid dina måltider. Med rätt val kommer du inte att behöva utesluta kolhydrater och känna dig utsvulten bara för att du försöker gå ned i vikt.

Gula kolhydrater passar i vissa sammanhang och vissa tidpunkter. En väldigt aktiv individ kan behöva kolhydrater med mer energi, beroende på tidpunkt eller beroende på aktivitetsnivå just den dagen eller den träningsperioden.

Röda kolhydrater behöver du välja väldigt sällan. Det kan fungera att äta dessa någon gång i veckan och i små portioner. Om du oftare väljer gula och gröna kolhydrater så kommer heller inte de röda att smaka speciellt gott längre, du kommer att vänja dig vid mer naturliga smaker och ditt ”sug” efter processad och söt mat minskar.

träffa någon av våra kostrådgivare och nutritionscoacher för att få hjälp med dina vanor, du bokar ditt no sweat intro via denna länk: Hem – CrossFit Norrtälje (crossfitnorrtalje.com)