Hälsporre och plantar fasciit

Hälsporre och plantarfasciit, två vanliga åkommor som drabbar löpare och andra idrottare. I det här inlägget kommer vi att förklara vad dessa tillstånd innebär och hur de uppstår. I kommande inlägg kommer vi att diskutera behandlingsmetoder samt förebyggande tips för att hjälpa dig att undvika dessa smärtsamma problem.

photo 1529982011488 70fe2844d09c?crop=entropy&cs=srgb&fm=jpg&ixid=MnwyNzQ4Mjd8MHwxfHNlYXJjaHw4fHxmZWV0JTIwcnVubmluZ3xlbnwwfHx8fDE2ODE5MzAwMjk&ixlib=rb 4.0

Vad är plantarfasciit och hälsPorre?

PLANTARFASCIIT

Plantarfasciit är en inflammation i plantarfascian, ett tjockt band av bindväv som sträcker sig från hälen till tårna längs fotens undersida. Plantarfascian fungerar som en stötdämpare och hjälper till att stödja fotens båge. När plantarfascian överbelastas eller utsätts för konstant stress kan den bli inflammerad, vilket leder till smärta och obehag, särskilt vid hälen.

HÄLSPORRE

Hälsporre är en kalkavlagring som bildas på hälbenet, oftast vid fästet för plantarfascian. Hälsporrar kan vara smärtfria, men de kan också orsaka smärta om de irriterar omgivande vävnader och nerver. Hälsporrar och plantarfasciit är nära relaterade, och båda kan orsakas av överbelastning eller för mycket stress på fotens strukturer.

Hur uppstår plantarfasciit och hälsporre? Både plantarfasciit och hälsporrar kan uppstå av flera orsaker, inklusive:

  1. Överbelastning: Ökad träningsmängd, för snabb ökning av intensitet eller för långvarig träning kan leda till överbelastning av plantarfascian.
  2. Löpteknik: Felaktig löpteknik, såsom att landa för hårt på hälen, kan bidra till plantarfasciit och hälsporrar.
  3. Skor: Olämpliga eller slitna skor kan orsaka onödig belastning på foten och plantarfascian.
  4. Fotens struktur: Personer med platta fötter eller höga fotvalv löper större risk att utveckla plantarfasciit och hälsporrar.
  5. Ålder och vikt: Äldre individer och personer med övervikt är mer benägna att drabbas av dessa tillstånd.

Behöver du hjälp?

photo 1618218168350 6e7c81151b64?crop=entropy&cs=srgb&fm=jpg&ixid=MnwyNzQ4Mjd8MHwxfHNlYXJjaHwxM3x8aGVscHxlbnwwfHx8fDE2ODE5MzA1NTc&ixlib=rb 4.0

Vi hoppas att du har fått en bättre förståelse för plantarfasciit och hälsporre efter att ha läst det här inlägget. Kom ihåg att ta hand om dina fötter och vara uppmärksam på eventuella tecken på smärta eller obehag. I nästa del av vår bloggserie kommer vi att fokusera på behandlingsmetoder för dessa åkommor, så att du kan återgå till att njuta av din löpträning så snart som möjligt.

Om du behöver hjälp med att förebygga eller hantera hälsporre och plantar fasciit, eller vill förbättra din fotstyrka och flexibilitet, boka en tid med någon av våra kunniga tränare som kan hjälpa dig med individanpassade träningsprogram och råd. Klicka här för att boka en tid!