Hur du tränar upp dina kostskills

164970723 4467987173216718 7157923820908144873 n

I mitt förra inlägg visade jag för dig hur du ska göra för att behandla dina mål och dina utmaningar kring kost som färdigheter/förmågor/skicklighetsaspekter som du faktiskt kan TRÄNA UPP. Om målet är att gå ned i vikt så är EN viktig förmåga/skill att äta mer grönsaker. EN handling/vana/action du då kan lägga till och träna upp är: ”lägg till grönsaker till fler måltider”.

Enkelt beskrivet så består upplägget av att definiera ditt mål, ta reda på vilka förmågor som behöver tränas upp samt bryta ned de förmågorna i handling, då får vi:

Goal-Skill-Action

181007773 304031054514066 8783515113685061666 n

Vi låtsas att vi fortsätter jobba utifrån ett mål om viktnedgång. Vi har under månad 1 alltså etablerat vanan att ha grönsaker till fler måltider så i princip alla dina luncher och middagar innehåller nu grönsaker. Du lärde dig dessutom att testa fler grönsaker så variationen har ökat. Den här vanan kommer du inte att släppa, den är etablerad.

Nu går vi vidare och tittar på vilken förmåga/skill vi kan LÄGGA TILL. Baserat på din coachs rekommendation kommer ni överens om att du ska träna på förmågan att äta i ett lugnare tillstånd och att sänka tempot i ditt ätande samt att minska portionsstorleken. Att äta långsammare och tugga din mat mer är nämligen bra för matsmältningen och näringsupptaget. Du kommer att få bättre mättnadskänsla och kan därmed minska portionsintaget.

  • Goal: Gå ned 5 kilo i vikt
  • Skill: Sänka tempot i ätandet och minska portionsstorlekar
  • Action: ”Mindful eating”
    • Du ska äta utan distraktioner minst 3 tillfällen varje vecka
    • Stanna upp ¾ in i din måltid och känna efter hur mätt du är

Extra åtgärd för att skapa en ”stöttande miljö”: Testa mindre storlek på din tallrik.

Vecka 1 börjar vi alltså träna din förmåga att äta långsammare och att ta paus en bit in i måltiden. Du ska helt enkelt öva din skill att endast äta när du äter och inte göra en massa andra saker. Vi jobbar också mycket, i våra gym, med att göra våra klienter medvetna om sin ”omgivning” när det gäller vanor. En del av omgivningen är den fysiska aspekten och man vet via forskning att storleken på tallriken är en viktig del i att ha rätt portionsstorlek. Om tallriken är stor så tror hjärnan att ”rätt portionsstorlek” är att fylla ut tallriken. Alltså blir ett väldigt enkelt sätt att skapa en bättre omgivning helt enkelt att använda mindre tallrikar!

Vi har alltså fortsatt att träna dina skills utifrån positivt formulerade mål. Inga förbud ännu. Inget uteslutande av produkter ännu. Du LÄGGER TILL actions som påverkar dig positivt. Häng med mig i kommande inlägg så kommer jag att fortsätta lära dig att träna skills som har att göra med kost, sömn och stresshantering.

Det är ”enkelt” men inte ”lätt” att lära sig mer om vilka skickligheter och vilka handlingar som får dig att nå dina mål. Vänta inte med att skaffa hjälp för att nå dina mål, boka ditt samtal med oss redan idag så hjälper vi dig att träna skills som får dig att nå dina mål.