Misslyckas framåt

a goal should scare u a little. and excite u a lot

Jag hör ofta människor säga något i stil med: ”man måste misslyckas för att lära sig” eller ”man måste misslyckas för att kunna utvecklas”. Det här är något jag inte nödvändigtvis håller med om, självklart kan man både utvecklas och lära sig massor av saker utan att först misslyckas. Det är just ordet ”måste” som ställer till det i huvudet för mig, som att MISSLYCKANDEN skulle vara nödvändigt för att på sikt kunna lyckas? Det stämmer ju helt enkelt inte, eller hur?

Däremot tror jag det finns olika SÄTT att misslyckas på och det är det jag tänkte ta upp idag. Jag gillar tanken på att ”misslyckas framåt”. För mig betyder det att man tog en risk, försökte något som kändes svårt eller obehagligt och/men kanske inte helt nådde det resultat man ville ha.

  • På fotbollsplanen skulle det kunna vara att testa en ny fint i en matchsituation. Finten misslyckades, den kanske inte gick hem direkt men det är ett ”misslyckande framåt” eftersom man försökt något nytt, kanske lite läskigt och därmed brutit en mental barriär. Fler utmaningar kommer att antas av den här spelaren som nu övat på att misslyckas framåt. Det är ett misstag som leder till lärande och utveckling.
  • Ett annat sätt att ”misslyckas med finten” är att aldrig våga testa den i matchsituationer överhuvudtaget. Det är ett dubbelt misslyckande för finten kommer aldrig att utvecklas och spelaren har heller inte utmanat sig själv mentalt. Fler svåra situationer kommer att undvikas.

När du vågar utmana dig själv i olika situationer så kommer du såklart att misslyckas ibland. Det gör inget eftersom du misslyckas framåt och alltså får många positiva effekter ändå. Misslyckandet leder ändå till lärande och utveckling.

Ett misslyckande framåt när man försöker lära sig att stå på händer kan vara att faktiskt falla framåt och slå över. Då VET man ju att man varit helt upp och ned och alltså vågade sparka upp ordentligt. Jämför det man att hela tiden tippa tillbaka bakåt för att man aldrig riktigt vågar sparka upp. Jag misslyckas hellre med ett Ryck genom att tappa stången bakåt för då har den i alla fall VARIT ovanför mitt huvud så jag fick upp vikten…

Att misslyckas framåt kan vara att söka det där jobbet som man drömt om. Visst kan du bli bortvald men du har i alla fall försökt. Att aldrig söka jobbet är att ”misslyckas bakåt” för att man aldrig vågade utmana sig själv eller sticka ut hakan.

Risktagare utvecklas ofta snabbare. Visste du tex att ”gissande” är en väldigt bra strategi för lärande i klassrumssituationer? Om du inte vet svaret på en fråga, vågar du GISSA då? Många av er vågar inte det och låter det hellre vara tomt i svarsfältet…

Se till att misslyckas framåt så kommer du att lära dig och utvecklas oavsett resultat.

  • Räck upp handen i klassrummet
  • Testa en ny fint på fotbollsplanen
  • Prova en ny sport
  • Fråga den där personen om en date
  • Anmäl dig frivillig till det där projektet
  • Sök det där jobbet
  • Gå till det där gymet

CrossFit Norrtälje- personlig träning, kostrådgivning, gruppträning