Power of Habits- byt ut dina vanor

Vanor styr oss mycket mer än de flesta av oss är medvetna om. Vi går en sväng förbi kylskåpet efter en måltid, vi känner suget efter tobak eller nikotin efter en måltid eller en fikapaus, vi plockar upp mobilen när vi är uttråkade, vi går en extra runda förbi fikarummet på jobbet när vi varit på toaletten, vi köper nån godisbit när vi ändå är och tankar…allt styrs av triggers och är en del av många ”habit loops” vi befinner oss i.

När man vill försöka förändra sitt beteende är det på dessa habits loops man ska titta. Vilken slags ”cue/trigger” är det som utlöser ett visst beteende (routine) och vilken slags känsla/belöning (reward) är jag ute efter?

Tricket är att byta ut beteendet, alltså den ”routine” man faktiskt vill bli av med. Här är ett exempel från mig själv. När jag har ätit en måltid hemma så bär jag ut min tallrik i köket, i samband med det öppnar jag nästan ALLTID kylskåpet för att se om där finns något sötaktigt för att stilla mitt sötsug som jag upplever. Belöningen jag är ute efter är en känsla av glädje och tillfredställelse. För att bryta denna habit loop skulle jag behöva byta ut kylskåpsbesöket mot något annat. Min CUE är att bära ut tallriken, jag skulle behöva byta ut min ”routine” som är ”titta efter nåt gott i kylen” och ändå få samma belöningskänsla.

Kanske kan jag lämna tallriken på bordet en stund för att inte utlösa hela kedjan?
Kanske kan jag ha ett glas vatten eller nåt sötaktigt men nyttigt förberedd i kylskåpet så att man habit loop faktiskt bidrar positivt till min hälsa?

Din vardag är full av sådana här mönster som du kanske inte ens är medveten om. Det positiva är att det faktiskt är lättare än du tror att börja byta ut beteenden i dina habit loops. Dina cues/triggers och din reward kan vara desamma men du byter helt enkelt ut vanan.

När vi coachar individer kring träning, nutrition, sömn och stress så är det såna här mönster vi hjälper till att förändra.

  • Träningstillfällen planeras in, genomförs och blir till en vana
  • Regelbundna måltider planeras och blir till en vana
  • Tydligare sömnrutiner planeras och blir till en vana
  • Struktur och schemaläggning blir en vana i sig och bidrar även till att andra positiva vanor sätts på plats

Efter en period är de nya vanorna väl etablerade och du är på väg mot en bättre livssituation. Det som gör att de flesta misslyckas på egen hand är en omedvetenhet om dessa vanemönster samt att ingen hjälper till att hålla dem ansvariga.

Vi är experter på coaching och vanor. Boka ett samtal med oss så hjälper vi dig!