Se upp för dina triggers!

61077776 10156941912483381 1240049511821213696 n

I tidigare bloggtexter har jag pratat om hur dina vanor är mycket mer automatiserade än du tror. Hur olika ”cues eller triggers” sätter igång en ”routine/handling” som sedan ger dig en känsla av ”reward/belöning”. Detta är en ”habit loop” och när du blir medveten om dina habit loops är det lättare än du tror att programmera om dig själv. Idag ska vi ta ett exempel som är extremt vanligt, speciellt bland män, nämligen vad som händer på bensinmacken!

Förr var bensinmacken en plats där du fyllde bränsle i bilen, punkt. In med bilen, tanka, åk därifrån. Snabbt, enkelt och ett tydligt syfte. Vad är en bensinmack idag?

Redan vid bensinpumpen börjar en merförsäljning som bara syftar till att få in dig i butiken, en butik som numera doftar nybakat och gott kaffe, dofter som man vet triggar ett begär. De som utformat detta system är nämligen FULLT medvetna om habit loops och hur de styr dina handlingar.

Din cue, eller trigger, är ”tanka bilen” och den utlöser handlingen ”gå in i butiken”. Även detta blir till en cue för nästa handling som ofta är ETT INKÖP. Din cue har alltså utlöst vanan ”handla något som ger mig en känsla av belöning”.

  • Tobak
  • Kaffe, som i sin tur ofta utlöser inköp av något gott till kaffet ????
  • Korv
  • Dricka av något slag

Det här går så automatiskt så innan du vet ordet av sitter du där i bilen och trycker en dricka och en godisbit, eller kaffe med chokladboll, eller två fina korvar…för många av er sker det oftare än du kanske vill erkänna?

Här gäller det att bli medveten om dina cues/triggers så att du kan antingen ERSÄTTA vanan eller helt AVSLUTA vanan.

För att avsluta:

Om du vet att du kommer att handla om du går in på macken så kan du välja att alltid tanka med kort. För att ändå hitta en belöningskänsla kan du ha laddat upp med frukt i din bil som du kan äta direkt efter tankning.

  • Cue: tanka bilen
  • Routine: ät frukt
  • Reward: gott, känsla av att vara nyttig

För att ersätta:

Om du går in i butiken kan du sikta på att göra andra inköp som är smartare alternativ.

  • Cue: gå in i butiken
  • Routine: köp en flaska vatten och en frukt
  • Reward: gott och en känsla av att vara nyttig

Det här kanske verkar trivialt och nästan barnsligt men det fungerar. För att kunna bryta eller ändra vanor krävs en medvetenhet som första steg. I våra coachingprocesser är det denna medvetenhet vi hjälper dig med, för att sen kunna gå vidare in i att byta ut eller avbryta vanor. Bensinmacken är ju inte det enda ställe du styrs av olika sådana här habit loops, det sker överallt på olika sätt.

//Per