”Ska du inte ta bara en liten bit?”

fikabrod

Fix Your Workplace

Alla arbetsplatser har en eller ett par “trivselmänniskor”. Du vet, de där individerna som är extra måna om att stämningen är bra, som har koll på hur alla mår, som gillar att “fixa saker” åt sina medarbetare. Det är viktiga personer som verkligen behövs. 

Problemet är när sådana personer oreflekterat genomför sina “trivselinsatser” utan en tanke på konsekvenserna. De flesta arbetsplatser har till exempel trivselmänniskor som dessutom är  “feeders”, den där personen som säger “ska du inte ha bara en liten bit?” 

En “feeder” är den där personen som i princip alltid ser till att det finns “godsaker” tillgängliga. 

  • Hen har bakat och ställer fram en paj i personalrummet.
  • Hen ställer fram en godispåse vid arbetsplatsträffen
  • Hen ger små presenter i form av godis
  • Hen tycker att det är viktigt att man “unnar sig” saker och därför måste det finnas sötsaker vid alla tänkbara samlingar och möten. 

Det är svårt att säga nej till en kollega som ansträngt sig och som delar med sig av sin generositet. Feedern kan dessutom ifrågasätta den som tackar nej med just motiveringen att man “måste unna sig” ibland. 

“Du måste ju LEVA lite också” är en klassisk replik från den här personen och hen tvekar heller inte att kalla såna som tränar och lever mer hälsosamt för “hälsofreaks” 

Det feedern inte tänker på är att hen inte vet vilka utmaningar arbetskamraterna har när det gäller kost och träning. 

Det feedern vägrar att ta ansvar för är att möten och konferenser blir MINDRE effektiva av sötsakerna. 

Det feedern vägrar inse är att hen kanske bakar och bjuder för att få egen bekräftelse. 

Vem är arbetsplatsens feeder hos er? Hur kan man bjuda på din generositet på andra sätt än genom att vara feeder? Vilka trivselåtgärder kan man bidra till istället?