Skillnaden på knipträning & bålspänning

Hur ska man egentligen veta vad skillnaden på knipträning och bålspänning är? Och varför är det så viktigt? 

Anledningen till varför man vill träna både knip- och bålspänning är för att vi då tränar olika muskler som stärker upp olika funktioner. Dessa funktioner är nödvändiga för att träna säkert, och mycket viktiga i vårt vardagliga liv för att inte skada oss. Förra mailet handlade om knipträning, och idag ska vi prata om bålspänning! 
 

Bålspänning 
Bålspänning är samma som ökat buktryck. Man kan ha ett lätt buktryck och en mer kraftfullt buktryck. Genom att öka bålspänningen aktiverar du magens alla muskler. Bålspänningen hjälper dig att stabilisera ryggraden och genom ett ökat buktryck minskar du skaderisken när du lyfter något tungt. 
Det är viktigt att lära sig skillnaden på bålspänning och knip, eftersom du kommer behöva använda dig av båda två i din vardag. Det kommer inte fungera i längden att bara träna det ena utan det andra. 

cfa07c3d 037d 47be bb8f d71e5e5b0cbc

När du övar på din bålspänning kan du tänka att du ska dra spänna ut magen och ge ett ökat tryck nedåt bäckenbotten. Här är några ”ques” du kan använda dig av:

1. Fyll magen med luft
2. Tänk att du spänner magen
3. Ta i som om du vore hård i magen 
4. Tänk dig att du ska putta en bil 
5. Tänk att någon slår dig i magen 

Om du inte tränat någon knipträning innan du gör detta kan du uppleva en känsla av att du ska kissa på dig. Som sagt så kan man öva på mer eller mindre buktryck. Börja med ett lätt buktryck för att sedan testa om du kan öka det utan obehagskänsla. Tycker du att det känns obehagligt med ett lätt buktryck bör du börja med enbart knipträning. 

05aab854 2a4f 4279 9dfe 153afb583c5c
Du kan testa att öka bålspänningen i olika positioner. Ryggliggande brukar vara en bra start. Då kan du testa att lägga ena handen under svanken, och när ditt buktryck ökar ska öven trycket mot handen öka! 

Lycka till!