Skillnaden på knipträning & bålspänning

Hur ska man egentligen veta vad skillnaden på knipträning och bålspänning är? Och varför är det så viktigt? 

Anledningen till varför man vill träna både knip- och bålspänning är för att vi då tränar olika muskler som stärker upp olika funktioner. Dessa funktioner är nödvändiga för att träna säkert, och mycket viktiga i vårt vardagliga liv för att inte skada oss. 

Knipträning
Denna träning är till för att stärka upp bäckenbottens muskulatur. Det är dessa muskler som hjälper oss att bära upp tarmen, livmodern och urinblåsan. Den ger också stöd åt ändtarmen, slidan och urinröret så att du kan hålla tätt. En svag bäckenbotten kan leda till inkontinens och framfall – detta gäller både kvinnor och män!

När du ökar trycket i magen (bålspänning) så blir det även ett tryck nedåt mot alla organen i bäckenet. Då är det extra viktigt att dina muskler i bäckenbotten är tillräckligt starka för att ge stöd uppåt. Exempel på ökat tryck kan tillexempel vara när du hostar, nyser, lyfter något tungt, hoppar eller springer. 

Musklerna i bäckenbotten blir extra utsatta under din graviditet och förlossning. Så det är extra viktigt att knipträna under denna period. Struntar man i bäckenbottenträning efter sin förlossning kan man få långvariga problem efteråt. 

image 1

När du gör dina knipövningar kan du tänka att du ska dra ihop bäckenbottens alla muskler. Här är några ledord du kan använda dig av: 

1. Tänk att du skall hålla dig från att kissa på dig.
2. Föreställ dig att du suger in en spaghetti 
3. Dra ihop ändtarm och slida
4. Sug in magen och dra ihop blixtlåset
5. Tänk dig att du skall hålla in en fis

Du kan testa att hitta knipet i olika positioner. Ofta brukar det vara lättast att göra det mag- eller ryggliggande med fötterna i golvet. Vill man göra det lite svårare kan du testa att sitta eller stå upp.

image

I nästa blogginlägg kommer vi att prata om bålspänning och varför det också är viktigt!