Tandborsttricket- sluta med ”allt eller inget tänket”

tandborste 23788164

Vad har tandborstning med hälsosamma kostval att göra? Kanske ingenting? Eller kanske massor när du tänker på vikten av att etablera hälsosamma vardagsrutiner som du sen håller dig till?

I den här texten ska jag dela en analogi med dig, ett enkelt trick eller tankesätt som kanske kan hjälpa dig att förändra din inställning till dina vanor.

Tänk dig tandborstning. En djupt inrotad vana som du antagligen sysslar med varje morgon och kväll. Något du helt enkelt bara gör, något som de flesta bara gör och som de flesta gör ”good enough”. Det här med tandborstning är något som du bara fastnat i, det kräver ingen direkt viljestyrka eller tankemöda. Tandborstning är förmodligen inte heller något du SLUTAR med bara för att du får ett nytt jobb, för att du förbereder en flytt, för att du föder barn eller för att du har det lite kämpigt i ett förhållande.

Men jag antar att det också funnits tillfällen i livet då du helt enkelt varit för trött för att borsta tänderna, eller då du helt enkelt glömt att borsta tänderna?

Hur skulle du hantera det? Skulle du vakna upp dagen efter i total panik och frustration och hata dig själv för hur kass du är?

Skulle du låta den missen leda till en längre period av missade tandborstningar och en massa sötsaker och godis istället? Tänk dig följande inre dialog:

”Nu har jag redan missat ett tillfälle så nu kan jag lika gärna skita i allt och bara vräka i mig godis och låta tänderna vara” Om det ska vara dåligt så kan det lika gärna vara RIKTIGT dåligt”

Det låter lite löjligt va? Föreställ dig nu följande, lika löjliga reaktion:

Inre dialog

Åh nej! Nu har jag verkligen sumpat det! Jag måste genast boka en tandläkartid för att kolla så det inte gått åt helvete. Jag kanske borstar på fel sätt och det var därför jag missade? Kanske är det fel på tandkrämen så den måste bytas ut? Kanske finns det någon supportgrupp för människor som missat att borsta tänderna där jag kan få hjälp? Jag måste helt enkelt läsa på och göra efterforskningar så jag hittar BÄSTA möjliga tandborstning så jag ALDRIG mer misslyckas såhär!”

Uppenbarligen är det här en rejäl överreaktion som knappast hjälper eller stöttar dig framåt. Vad som VERKLIGEN händer i ditt liv är att du just glömde att borsta tänderna, that´s it. Du kommer inte att överanalysera det. Du kommer inte att förbanna dig själv. Du kommer inte att reagera i panik. Du väntar inte på ”rätt tid” för att börja om vanan igen. Du kommer inte att förvärra vanan, eller helt sluta med den, bara för att du missade en gång. Du börjar inte borsta dina tänder hårdare, eller dubbelt så ofta, bara för att ”kompensera” för din missade borstning.

Dina hälsosamma vanor, din supportande omgivning och dina positiva rutiner drar dig helt enkelt tillbaka på rätt spår. Simple as that!

Varför är tandborstning, för 99,9% av befolkningen, något som är relativt enkelt att genomföra?

  • För att vi har gjort det till en good enough rutin som vi övat på i hela vårt liv och gjort konsekvent.
  • Vi oroar oss inte över att det måste vara perfekt
  • Vi slösar inte en massa tid på att forska efter den perfekta tandborsten eller den perfekta tandkrämen
  • Vi begär inte av oss själva att vi ska göra hemmagjord tandkräm från scratch varje kväll
  • Vi springer inte och letar oss fördärvade efter vår tandborste varje kväll, för att ibland hitta den i frysen, ibland i bilen, ibland bakom soffan

Allt vi behöver för att lyckas med vår vana finns där i badrummet och väntar på oss. Våra förväntningar på oss själva är realistiska och kräver inte perfektion. OM vi skulle missa är det ingen katastrof utan vi kommer tillbaka på banan så fort vi har möjlighet, utan att straffa oss själva på något vis.

Tänk dig nu, att du tar ditt ”tandborstningsmindset” och applicerar det på dina kostvanor. Du hittar något som är ”good enough”, något du kan hålla dig till konsekvent på lång sikt. Något som du inte måste ”börja om med” om du skulle missa någon gång. Något du bara kan återvända till att sköta vid NÄSTA måltid och som du inte väntar till ”ett bra tillfälle” att börja om med. Tänk dig också att din ”inre självplågare” var lika tyst som när du glömde att borsta dina tänder!

Tänk dig vilken skillnad detta mindset skulle göra när det gäller dina kostvanor och din egen inre dialog!

Det är dags för dig att hitta något som fungerar. Hitta något som inte skapar ”inre drama” varje gång du misslyckas. Något som inte kräver ett ”allt eller inget” tänk.

Om du är intresserad av att förbättra dina ”nutrition skills” och få ett bättre mindset kring dina vanor ska du kontakta någon av våra coacher idag.