Träna enligt din menstruationscykel!

Merparten av dagens rekommendationer och råd för träning baserar sig på studier på män med hormonet testosteron som uppbyggande hormon. Ingen hänsyn har då tagits till hormonerna hos kvinnor och att de varierar cykliskt.

Ny forskning visar dock hur även kvinnor kan optimera sin träning och undvika kvinnospecifika hälsorisker och idrottsskador. Idag ska vi prata om den senaste kunskapen inom området kvinnor och träning!

Kvinnor i åldersspannet ca 13-50 år har normalt hormonvariationer under varje månad som resulterar i en menstruationscykel. En menstruationscykel är ungefär 28 dagar, men kan variera mellan 21 dagar och 35 dagar. Ägglossning sker kring dag 14, men det kan variera.

075d566c eab5 4f26 8f63 7c68b19ab471

Ny forskning visar dock att kvinnor som anpassar sin träningsplanering efter menstruationscykeln kan få mer effektiv styrketräning. Resultaten har visat att kvinnor som främst styrketränade under menstruationscykelns två första veckor fick bättre effekt och upplevde träningen som mer positiv än om de främst styrketränade de två sista veckorna under menscykeln.

Den som vill öka muskelstyrka, muskelkraft och muskelmassa och vill periodisera träningen kan därför välja att göra det efter sin menstruationscykel både som elit- och motionsidrottande kvinna. Modellen har även visat ge effekt vid användning av p-piller som efterliknar hormonvariationerna i normala menstruationscykeln. Träningens periodiserade upplägg medförde inte några negativa träningsrelaterade hälsokonsekvenser.

Det finns tyvärr inte lika mycket forskning genomförd när det gäller kvinnliga perspektiv på konditionsträning. Här får man luta sig tillbaks på teori och försöka dra slutsatser. Experimentella studier visar på att i lutealfasen (perioden efter ägglossning) när progesteronnivåerna är som högst, kan fettanvändningen under träning vara mer effektiv. Teoretiskt skulle detta kunna ge en fördel att öka mängden konditionsträning under de två sista veckorna i menstruationscykeln men det har inte bekräftats vid några vetenskapliga träningsstudier.